BAUHAUS EXPERIMENTS

MediaArchitecture Lab


The Haus am Horn was built for the Weimar Bauhaus‘s exhibition of July through September 1923. It was designed by Georg Muche, a painter and a teacher at the Bauhaus. It was a simple cubic design, utilizing steel and concrete in its construction. In 1996, it entered onto the monument preservation list of UNESCO and was declared a 20th-century world heritage site.
As Walter Gropius, one of the architects of this house, says, in the dark year time we need, especially in the northern countries the very large windows, in the summer, however, the light filtering, which dims the light, depending on our needs. He also declares that “in each room, function is important, e.g. the kitchen is the most practical and simple of kitchens. but it is not possible to use it as a dining room as well. Each room has its own definite character which suits its purpose.“
So with respect to the aformentiond sentences and the following diagrams, I decided to design a furniture which is transformable and by folding and unfolding, answers our requires. Maintaining the characteristic of each room and preservation of this heritage as well as preparing a suitable place for an exhibition and using Bauhaus style as a reference are the most important limitations in this design. Also art works should be protected from direct sunlight. These purposes can be reached by an interactive furniture which interacts with the sunlight. This interactive furniture, also, can be related to the Light Space  Modulator of László Moholy-Nagy.



© Aryan Khosravani
© Aryan Khosravani

© Aryan Khosravani
© Aryan Khosravani

© Aryan Khosravani
© Aryan Khosravani

© Aryan Khosravani
© Aryan Khosravani